tiistai 26. maaliskuuta 2013

Halpa lento tulikin kalliiksi, ole tarkkana kuin porkkana!

Nyt Tarjoushaukku avautuu aiheesta, josta en netin keskustelupalstoilta paljonkaan ketjuja löytänyt. Tai sitten en vain osannut etsiä oikeilla hakusanoilla. Tässä siis tarina siitä, miten halvasta lennosta tulikin hetkessä kallis.

Ostin siis halvat lennot netistä, vertaa.fin kautta. Parhaan hinnan ja lentoaikataulun tarjosi nettimatkatoimisto Travellink, joten ostin siis liput sen sivuilta. Klik, klik. Olen tehnyt tämän toimenpiteen kymmeniä kertoja, mutta nyt ensimmäistä kertaa jokin meni pieleen. Onnistuin kirjoittamaan epähuomiossa sukunimen kohdalle etunimen ja päinvastoin. Klik, klik. Tyytyväisenä maksoin matkan (,josta tuli 10 euroa lisähintaa per lippu luottokorttimaksusta! Aika ryöväystä, sanoisin!), ja tarkistin vielä huolella, että päivämäärät ovat oikeat ja nimet kirjoitettu oikein. Ja vahvistus ja liput ostettu.

Sitten huomaan kauhukseni, että olen syöttänyt lentolipun nimet väärinpäin. Voi jaiks. Matti Meikäläisestä tulikin Meikäläinen Matti. Soitin siis hetimiten lentoyhtiöön (KLM) ja kysyin, mitä asialle voi tehdä. He sanoivat, että lentolipun muutos onnistuu kyllä, mutta he eivät sitä voi tehdä, vaan muutoksen täytyy tehdä matkatoimisto, jolta liput on hankittu eli Travellink. Koska Travellinkin asiakaspalvelu oli jo siltä päivältä mennyt kiinni, lähetin heille mailia ja kerroin asiani ja sen, mitä lentoyhtiöstä oli sanottu.

Sain heti seuraavana aamuna vastauksen:

Hei,

Kiitos viestistänne.

Nimi tulee korjata ja nimenkorjauskulu on alk. 130€.
Veloitus tehdään luottokortiltanne, joten oletteko yhteydessä puhelinmyyntiimme 09-8366 8870 korjauksen suhteen.

Ystävällisin terveisin
xxxxx

Muutos alkaen 130 euroa! Voi jaiks. Soitin heti asiakaspalveluun, jossa oli asiallinen suomenkielinen asiakaspalvelija. Hänen kokemuksensa mukaan KLM veloittaa nimenmuutoksesta ja summa tosiaan on 130 euron tienoilla. Olin kauhuissani, 130 euroa etunimen ja sukunimen vaihtamisesta oikeille paikoilleen. Voi ei. Halvoista lennoista olikin tulossa kalliit.

Olin tosin varautunut myös siihen, että muutoksia ei saa tehtyä lainkaan ja olisin joutunut ostamaan kokonaan uudet lennot. Siihen nähden olin huojentunut. Uusi lento olisi nimittäin maksanut 525 euroa. Mutta 130 euroakin tuntui kyllä kammottavalta ja kysyinkin, että mistä tuo hinta tulee. Travellinkin nettisivuilla nimittäin lukee, että hallinnolliset kulut muutoksista ovat alkaen 40 euroa ja siihen päälle lentoyhtiön kulut.

Asiakaspalvelija lupasi kyselyjeni ja tuskailuni vuoksi ottamaan yhteyttä KLM:ään ja kysymään sieltä, miten asiassa edetään ja palaamaan sitten asiaan. Itse kun olin KLM:lle soittanut, he eivät maininneet mitään siitä, että veloittaisivat tällaisesta muutoksesta.

Tunnin päästä puhelimeni soi ja asiakaspalvelija ilmoitti, että nimen muuttaminen tulisi maksamaan 90 euroa. KLM veloittaa muutoksesta 50 euroa ja Travellink 40 euroa. 90 euroa on iso summa, mutta pakko se oli sitten mukisematta vain maksaa!

En tiedä, olisiko lipuilla voinut lentää, kun nimet oli kirjoitettu oikein, ne olivat vain väärällä paikkaa. Olisiko asiaa edes huomattu missään? Mutta en sitten halunnut riskeerata tätä, sitten vasta matkustus kalliiksi olisikin tullut, kun olisi jumahtanut jonnekin keskelle matkaa tai heti sen alkuun, sen takia että lipussa nimet ovat väärinpäin.

Mutta outoahan tässä on ensinnäkin se, että aluksi ilmoitettiin, että hinta on alkaen tuo 130 euroa. Mistä ihmeestä se on revitty? Jos en olisi kyseenalaistanut tätä, minulta olisi veloitettu vähintään 130 euroa. Ja toisekseen, 90 euroa tällaisesta kömmähdyksestä tuntuu kyllä todella törkeältä veloitukselta, etenkin kun huomasin virheen aivan heti ja olin siitä yhteydessä sekä lentoyhtiöön että matkatoimistoon alle 24 tuntia varauksen teon jälkeen. Mutta ilmeisesti millään sellaisella ei ole väliä.

Mutta olkaa siis tarkkana kun varailette lentoja. Tuplatsekkaaminen ei riitä, tsekatkaa kymmenen kertaa ennen kuin klikkaatte "maksa". :)

t. Tarjoushaukku

P.S. Onko teillä vastaavia kokemuksia? Oletteko saaneet lentolippuja muutettua? Mitä muutoksista on veloitettu? Mikä lentoyhtiö/matkatoimisto oli kyseessä?

17 kommenttia:

  1. No huh! Siis miten ihmeessä hinta voi pienentyä noin paljon, jos asiakas ottaa asiakseen kysyä mistä se muodostuu? Ja lisäksi olen ihan järkyttynyt tuosta, että etunimen ja sukunimen paikan vaihtamisesta tulee 90 euron hintainen tikki, vaikka lennon ajankohta ei ole vielä lähelläkään!

    Huijauksen makua, todellakin.

    VastaaPoista
  2. No juu, kyllähän tämä vähän huijaukselta tuntuu. Mutta ei asialle pieni kuluttaja mitään voi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omista mokistaan ei kannata syyttää matkatoimistoa tai lentoyhtiötä. Lentoja varatessa pitäisi keskittyä siihen mitä on tekemässä ettei tule tällaisia mokia mistä joutuu siten hinnaston mukaisen maksun virheen korjaamisesta maksamaan.

      Poista
  3. Harmillista on. Lento-ostosten kanssa ei kannata tehdä myöskään sitä virhettä, että laittaa Mr. ja Ms. vahingossa väärin... Nimim. kokemusta on. Joka kerta kun on painamassa Next täytyy olla todella tarkkana, koska välttämättä ei pääse enää taaksepäin eikä loppuyhteenveto välttämättä näytä kaikkea. Sitten kun homma on valmis, niin sähköpostista vielä kauhunsekainen tarkistus, että kaikki on oikein.

    VastaaPoista
  4. Totta tuo, että loppuyhteenvedossa eivät välttämättä näy kaikki tiedot enää, joten mokaa voi olla vaikea huomata. Tämä olisi jäänyt kokonaan huomaamatta ellen olisi tilannut kerralla kahta lippua. Kun oli kaksi lippua rinnakkain, tajusin, että toinen on eri tavalla kuin toinen.

    VastaaPoista
  5. Itsellähän on kertaalleen ollut työnantajan ostamassa lentolipussa nimi väärin. Etunimestä puuttui toinen i. Neuvoteltuani tovin lentokentällä pääsin silti lentämään lipulla ilman korjausta, tiskillä ollut nainen kertoi että muutos maksu on aina vähintään sen 50e ja että yleisesti jos nimessä on pienikin virhe ilman korjausta ei pääse lentämään. Tämä lento oli kuitenkin Suomen sisäinen ja virkailija suorastaan ihana, joten asia hoitui onneksi puhumalla. Itse olin saanut liput työnantajalta vasta myöhään edellisenä iltana sähköpostiin ja lento oli aikaisin aamulla, joten asiaa ei ennen kentälle menoa ehtinyt selvittämään.

    Sinällään omaan korvaan kuulostais siltä, että Tarjoushaukun asiakaspalvelijalla on saattanut lukea jossain kaavakkeessa "maksu 90e, Travellinkin osuus 40e" tjsp, ja asiakaspalvelija on sitten ynnännyt nuo summat yhteen hintaa kysyttäessä. Varmaksihan en tiedä, mutta tälläinen optio kävi mielessä. :)

    VastaaPoista
  6. Hei, lensin juuri työnantajan maksamilla lipuilla Finnairin Euroopan lennoilla sukunimi ja etunimi väärinpäin. Automaatilla ihmettelin, miksi hylkää lippuni. Vaihdoin nimet väärinpäin, automaatti tulosti iloisesti maihinnousukortin yms. ei ongelmia missään vaiheessa. ��

    VastaaPoista
  7. Mutta ongelmia olisi saattanut tulla, jos lähtöportilla virkailija olisi huomannut, että nimet ovat eri päin passissa. Yhdyvaltoihin mennessä ei viitsi tätä riskiä ottaa, kun siellä syynäävät kaiken ja se ESTA-hommakin täytyy täsmätä.

    VastaaPoista
  8. Hei! Juuri törmäsin ihan vastaavaan tilanteeseen. Sekuntin murto-osa, klik ja lisämaksu 125 €. Haistakoot home sanon minä ja viimeisen lentoni tuolta varasin :(

    VastaaPoista
  9. Todella harmillinen juttu, että sinulle kävi samalla lailla ja lisämaksu noinkin korkea kuin 125 euroa!

    VastaaPoista
  10. Itselläni kävi myös moka jossa sukunimi ja etunimi vaihtoivat paikkaa. Olin yhteydessä Travellinkin asiakaspalveluun ja hoitavat nimet oikein. Finnair on lentoyhtiönä ja kuluiksi tuli 70e . Minkäs teet? Oma moka ja toivottavasti seuraavan kerran on tarkempi.

    VastaaPoista
  11. Kyllähän nuo tarjouslentojen hinnat monesti on silmänlumetta. Juuri katsoin lentoja travellinkin kautta ja antoi sitten tietyn hinnan. No, sen valittuani tulikin ilmoitus että yksi tai useampi valitsemistasi lennoista on täynnä, yritä uudelleen. Kun hain lennot uudestaan, oli hinta noussut 102 euroa, ja tällöin noille aivan saoille lennoille olikin tilaa kuin taikaiskusta. Luottokortilla maksaminen olisi maksanut 33 euroa, ja nettipankin kauttakin 13e! On noista joskus tullut tilattua ilman ongelmiakin, mutta kustetusta ja vedätystä on liikaa mukana.

    VastaaPoista
  12. Finnairilla ilmeisesti pääsee halvemmalla, kun kustannus "vain" 70e, tai siis Travellinkhän tuosta varmasti jotain itsekin välistä vetää. Muta vähemmän kuin minun maksamani summa KLM:lle. Ja sen tosiaan olen huomannut, että lentojen hinnat usein pomppaavat kun on niitä jo kertaalleen katsonut. Välimuistin tyhjentämällä tai toista selainta käyttämällä saattaa vielä edullisempi vaihtoehto löytyä, mutta totta tuo, että lopulta tulee aina kaikenmaailman lisäkustannuksia luottokortista tai mistä tahansa muusta....

    VastaaPoista
  13. Olkaa onnellisia te ketkä olette päässeet noinkin halvalla. Minun nimenkorjaus ei onnistunut mistään lisämaksusta ja jouduin ostamaan yli 900€ lennon uudelleen. Oma moka, mutta silti pettynyt supersaverin palveluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oo totta?! Tosi tosi harmillista. :/

      Poista
    2. 🙈🙈🙈.Travellink toimiston kautta lentolippuja ei koskaan

      Poista
  14. Olemme lentäneet Euroopassa välilaskullisen lennon ja yhdessä lipussa oli etu- ja sukunimi väärinpäin. Ei huomattu ennenkuin kentällä, missä olimme jättämässä matkalaukkuja etukäteen varhaisen aamun lennolle. Lennot oli varattu Finnairilta, mutta lentoja operoi Air Berlin, jonka virkailija soitti kentältä jonnekin "esimiehelleen" ja saatiin lupa lentoon ilman muutoksia. Kuulema takaisin kotiin lähettävät yleensä ongelmitta, kun on menolento käytetty eli kotimatkalla pienellä Italian kentällä ei ollut itsepalveluautomaatteja ja tiskillä virkailija luki tietoja tavanomaista pidempään, mutta ei edes sanonut mitään.

    VastaaPoista