sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Varo huijausta lihatiskillä!

Tästä aiheesta on jo pitkään pitänyt postata, mutta nyt vihdoin saan tämän aikaiseksi. Asia on osalle lukijoistani varmasti itsestään selvä, mutta siitä huolimatta ajattelin, että on hyvä muistuttaa. Kuinka tarkkaan tutkitte lihahyllyllä tuoteselosteet? Se kannattaa tehdä, nimittäin esimerkiksi kanan maustamattomat rintafileet eivät usein ole pelkkää lihaa, vaikka tietysti niin pitäisi olla.

Pahin huiputtaja on Rainbow. Rainbow'n kananrintafilepihveissä tai filesuikaleissa on paljon muita ainesosia kuin sitä itseään eli lihaa. Itse asiassa vain 85 % paketin sisällöstä on lihaa, loput suolaa ja vettä! Ja tämän kyllä huomaa, kun lihaa syö, se ei tunnu ja maistu lihalta, vaan pumpatun veden ja suolan huomaa koostumuksessa.



Pelkkä kilohinnan tuijottelu lihatiskillä ei siis riitä. Kun Rainbow-kanan kilohinta on vaikkapa 9,99e, niin oikea kilohinta lihalle onkin 11,75e, koska lihaa on vain 85 prosenttia. Ja koostumus ja maku on auttamatta pilalla täyteaineiden pumppauksen takia. Eli kannattaa siis panostaa ostamalla 100-prosenttista lihaa, jonka kilohinta itse asiassa siis saattaa loppupeleissä olla pienempi.

Ja tietysti tämä sama pätee myös marinoituihin lihoihin. Kilohintaa tutkaillessa saattaa vetää johtopäätöksen, että marinoitu liha on halvempaa - mutta ehei. Marinadista saa pulittaa pitkän pennin. Usein marinoitu ja marinoimaton liha myydään erikokoisissa paketeissa - marinoitua saa 350 grammaa samalla hintaa kuin marinoimatonta saa 300 g. Näin ollen näennäinen kilohinta on marinoidussa lihassa halvempi. Mutta oikeasti lihaa on se sama määrä molemmissa paketeissa, samaan hintaan, mutta marinoidussa saa marinadin kaupan päälle - ikään kuin. Haukku suosii marinoimattomia lihoja, ne saa maustaa niin kuin itse haluaa, ilman lisäaineita ja holtittomia määriä suolaa.

t. Tarjoushaukku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti